Напояване

Re: Напояване

Мнениеот MitkoGeorgiev » Нед Юни 19, 2016 8:31 pm

къщичка написа:Митко, златен си!
Често ни спират водата, затова май филтъра ще е полезен.
Иняче струята от водата е доста силна, вижда се, че имам налягане и с просто око, но ако отвия крана повече от необходимото, играе ли тази роля регулатора? Т.е. не разбирам дали той регулира и ниско, и високо налягане?

А разликата между водовземка с кранче и без май не е малка, ако сложа на всички разликата в цената скача с 40-50 лв, но ще сравнявам в понеделник на място в магазина, надявам се във Флориан и да са им хубави капковите, четох назад, че не трябва да са гръцки.

Пропуснах да кажа, че магистралния ще върви по баир надолу. Ако има значение.

Редуцир вентила (регулатора) намалява налягането и дори да се качи преди него го държи на колкото е настроен. Не може да го дига, само намалява. В момента при мене съм пуснал да се напоява. На чешмата имам 5 атм. Редуцила е отворен докрай и захранвам около 300 м. Маркучи с капка през 10 см. Но ако искам да поливам само пипер примерно, там маркучите са около 70 м. и трябва да намаля с редуцила налягането иначе някъде гърми така че си трябва. Но виж цените във ВиК магазан за някой китаец. Не ти трябва навън скъп редуцил. Също и за филтъра не скачай на скъп, няма да пиеш от тази вода. Моят струваше около 15 лв. и се мие, т.е. разглабя се промива се и пак се слага. зех го от Аквамат. За магисталния няма значение накъде върви. Не вярвам да имаш денивелация 20 м. Ако имаш - има значение :mrgreen:
И ако искаш отвори сайта на аквамат http://www.aquamat2000.com/bg/products/Капково+напояване+и+дъждуване+/Капков+маркуч/Лентов+капков+маркуч+ЛКМ/Лентов+капков+маркуч+Aqua-TraXX+D16mm%2C+7mil+++8mil
Линка е към лентов капков маркуч, но ако разровиш в сайта има всичко с цени, можеш да сравняваш. Те май са едни от водещите в София, поне аз на тях попаднах и не са скъпари. Можеш да си поръчаш и по нета, ако ти хареса повече. Има и пловдивски фирми но не им помня имената. В село Труд са позиционирани.
Между другото да ти кажа, че лентовите маркучи е по-добре да се заравят, защото при големите жеги, на птичките им се пие вода и големи фомтани стават понякога :D Дано съм ти бил полезен. Ако имаш още въпроси,след мача ще съм на линия :stiskam:
Алкохолът убива нервните клетки и така остават само спокойните!
MitkoGeorgiev
Кафе с мляко
 
Мнения: 211
Години: 52
Регистриран на: Сря Дек 30, 2015 7:36 pm
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Напояване

Мнениеот renimoss » Чет Юли 21, 2016 8:30 am

Ще си задам въпроса и тук, защото тревната тема не се чете много ...
Моля кажете, поливната система за трева само с надземни разпръсквачи ли може да стане? Някой използва ли подземно поливане на тревна площ, ако въобще е възможно?
Предстои ми проектиране на поливна система за градината, но тя ще е основно от подземни маркучи в лехите. Тревната ми площ е с неправилна форма, относителни тясна (3-6-8 м широка в различните части, към 30 м дълга) и най-важното - оградена с рози. Вече се убедих, че ежедневното пръскане с вода на розите значи да нямам свестни рози, а няма как да не отиват капки по тях дори и при най-точно разположените разпръсквачи. Дори само като духа вятър ще хвърчи, а при мен вятър - дал Господ почти постоянно. Значи ли това, че или ще имам рози или зелена трева, но не и двете? Дайте акъл, моля :tzvetentze:
Аватар
renimoss
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1785
Регистриран на: Пон Май 27, 2013 5:26 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Напояване

Мнениеот ljuboznatelna » Чет Юли 21, 2016 1:50 pm

Къщичка, не мисля, че ти трябва филтър, при положение че поливаш от водопровода.
Ние няколко години, докато не живеехме тук, за поливането ползвахме от този тип програматори, защото поливахме по-малка площ и поливната беше един кръг.Тогава беше около 5лв
Ако дебита ти е малък, ще трябва да разделиш на няколко кръга и тогава ще ти трябва програматор.Мисля, че са около 160лв с многото кръгове, но трябва да питам.
Датчик за дъжд не ти трябва, нали си там.

Да питам тия с капковото и кладенците (сонда) - постоянно ли ви работи хидрофора? Това беше една от причините да се откажем от капково. И без това поливаме на 6 кръга и продължава няколко часа, с капково ще е цяла вечност.

renimoss, да пиша и тук, защото на останалите може и да е полезно. Има разпръсквачи, които пръскат ниско, с различна дължина на струята. Така могат да пръскат до границата с лехите и дори и при вятър няма да ти пръска много розите.
По принцип те поливат много по-добре от тия с 9м обхват,които поливат по-неравномерно. За големи поляни стават, но за малки не са подходящи. Недостатъкът е , че трябва да са повече и това оскъпява.

Отдавна не съм влизала в темата, а видях, че Боги миналата година е питала за друг вид поливане, защото вече имат трева.
Да споделя опит.
Това , че има трева не е никаква пречка да се изкопае канала с дълбочина 1 лопата. Копае се внимателно, като се отмята изкопаното заедно с тревата, чимът държи пръстта. Слага се маркуча, пръстта и чима се обръщат на мястото си и почти не личи, че нещо е правено. До седмица всичко изглежда както преди.

Друго, което направихме с кабела на тока, но с маркучите е аналогично. Ако трябва да е по-голяма дълбочината, отнема се чима по продължението на канала, пръстта се копае върху найлон, после се затъпква добре и се поставя чима отгоре. Полива се обилно, всеки ден, за да слегне пръстта. До дмве седмици се заличават всякакви разлики.
Да не ви притеснява, че канала може да е плитък. Късно есента системата се издухва с компресор, така че да няма вода вътре, тогава няма какво да замръзва.
Една година даже не я издуха ММ, до минус десет няма проблеми.
При плитките маркучи непременно си направете план откъде минават, защото всяко копане с лопатата може да е рисково за маркуча. Особено ако го прави мъж със замах :mrgreen: Аз не натискам силно и ми се отдава да усетя къде е маркуча. :)
Изображение
Аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
 
Мнения: 4223
Години: 47
Регистриран на: Вто Яну 26, 2010 1:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона
Пол: Жена

Re: Напояване

Мнениеот ljuboznatelna » Чет Юли 21, 2016 2:08 pm

Предното стана много дълго, затова продължавам в ново мнение.

В началото садяхме и съобразявахме поливната според насаденото. Понеже ММ си прави всичко, ставаше така. Обаче лакомията ни нарастваше, растенията също, и се налагаха непрекъснати поправки. В един момент ММ го домързя да прави промени, и сега въпреки поливната, в края на лятото задължително на някои места минавам с маркуча. Струята на разпръсквачите просто не може да се пребори с обема на тревите ми. Декоративните треви февруари са наравно със земята, а октомври някои са по 3 метра високи.

Затова, при положение, че имате намерение да поливате с поливна система и разпръсквачи, непременно се съобразете с това как пръскат и дали няма да пречи нещо новонасадено на останалите.
В момента в къщи,ако нещо се мести или сади, първо се съобразяваме със огряването, а почти наравно по важност с поливането.
Капково не ползваме заради това, че се вижда, и заради помпата. Вместо капково ММ е наслагал край оградата едни разпръсквачи, които пръскат хоризонтално, гъсто са, така че и да ги спре някой храст, другия компенсира. Маркуча е слаган по-късно, затова не е вкопан, върви почти на повърхността, а разпръсквачите са подпрени. Не се виждат заради зеленото и стеблата на храстите, но тази система върви околовръст по оградата 30м за един кръг. Така полива 30-40 мин, за капково ще трябва много повече време.
Друго, с което трябва да се съобрази човек е къде ще му е шахтата. Когато се полива много площ, за всеки кръг върви отделен маркуч, и ако трябва много да се обикаля, стават много метри и това оскъпява.
Ако сами си го правите, може да се наложи след време да промените схемата, да насадите още нещо, да пуснете още кръгове, затова най-добре си купете отначало такъв програматор, да речем с 6 или 8 кръга. Датчика за дъжд върши работа ако ви няма, но ако е за един два дни, не е голяма беда да попръска малко, все едон е валяло малко повече.
Филтърът е задължителен при нова сонда. При стара , ако някъде не пръска добре, се почиства дюзата. При нас изтече доста вода преди да ползваме разпръсквачи и почти не се запушваха в началото. Запушиха се и като сменихме хидрофора с по-мощен, той развали малко дамара на сондата и за известно време качваше тиня и песъчинки. Но това продължи само няколко дни.
Изображение
Аватар
ljuboznatelna
Кафе машина
 
Мнения: 4223
Години: 47
Регистриран на: Вто Яну 26, 2010 1:13 pm
Местоположение: Пловдив 7а зона
Пол: Жена

Re: Напояване

Мнениеот mama_li » Чет Юли 21, 2016 4:24 pm

renimoss написа:.... Значи ли това, че или ще имам рози или зелена трева, но не и двете? Дайте акъл, моля :tzvetentze:

За другите въпроси Люб много подробно ти е писала. Ако разпръсквачите пръскат и по розите, може да се настроят да се включват с таймер през нощта, тогава нищо няма да им има на розите. Лошо е, когато се пръскат в жегата.
Аватар
mama_li
Кафе машина
 
Мнения: 3684
Години: 64
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Напояване

Мнениеот renimoss » Чет Юли 21, 2016 8:51 pm

Благодаря за съветите ! Ще поливам нощем, а на надвечер или сутрин :tzvetentze:
Аватар
renimoss
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1785
Регистриран на: Пон Май 27, 2013 5:26 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Предишна

Назад към Други цветарски теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: misty, stefan_doc и 5 госта